Kawy etiopskie


Mówiąc o kawie nie można nie wspomnieć legendy o tańczących kozach w Etiopii. Uważa się, że Etiopia była pierwszym państwem, w którym na początku XIV w. odkryło kawę. Jak mówi legenda, pewnego razu pasterz imieniem Kaldi, pasąc swoje kozy na jednym z płaskowyżów w Etiopii, ze zdumieniem spostrzegł dziwne zachowanie kóz. Otóż tańczyły one z wielkim zapałem stojąc na tylnych nogach. Zauważył, że jego stado zajada się owocami z krzaka czerwonych wiśni. Z ciekawości Kaldi sam skosztował tych owoców. Jego umysł stał się czujny, a zaspane dotąd oczy otwarły się szeroko. Był tym tak podekscytowany, że natychmiast pobiegł do miasta i opowiedział jego mieszkańcom, co mu się przytrafiło. Mnisi również zaczęli stosować wiśnie, namaczając je jak herbatę. Uznali to za skuteczny napój pomagający im czuwać podczas nocnych zgromadzeń modlitewnych. Wkrótce jednak odkryli znacznie lepszy sposób przygotowywania napoju, prażąc najpierw ziarna, które następnie zgniatali i oto cała historia.

Wszystko zaczęło się w Etiopii, a teraz kawa stałą się drugim co do wielkości – po ropie naftowej – rynkiem zbytu na całym świecie. Można zatem spytać, jak wygląda obecnie przemysł kawowy w Etiopii? Etiopia stała się drugim co do wielkości producentem kawy w Afryce i siódmym na całym świecie. Etiopia ma takie gatunki kawy, jak Yirgacheffe, Sidamo czy Limmu, którymi dzieli się ze światem. Etiopczycy nazywają kawę „Ziarno” „Ziaren”. Owe ziarno, krzewy kawowe Arabica, zostały odkryte w regionie Harar, później jednak znaleziono gęste i dzikie krzewy tego gatunku w regionie Kaffa.

W okręgu Yirgacheffe produkuje się niektóre kawy o najbardziej egzotycznych smakach w całej Afryce. Kawa Etiopia Yirgacheffe ma wyjątkowy smak w porównaniu do innych etiopskich gatunków kawy. Zalicza się ją do najlepszej kawy pochodzącej z Afryki ze względu na jej delikatny smak, konsystencję średnią do gęstej, niezwykły aromat, bogaty, choć łagodny posmak czekolady z nutką słodkiego aromatu kwiatowego, który utrzymuje się długo w ustach.

Tradycyjnie kawa Yirgacheffe uprawiana jest w sposób ekologiczny. W Etiopii pracuje ponad 12 milionów robotników na 19 000 plantacji państwowych oraz 331 130 prywatnych. Kawę Etiopia Yirgacheffe poddaje się albo suchej metodzie obróbki ziaren, bądź też mokrej obróbce. Ziarna poddane mokrej metodzie obróbki charakteryzują się lżejszą konsystencją, mają słabszy posmak ziemny i ogólnie lepszy smak. Na ziarna poddane suchej metodzie obróbki wpływają zwykle kiepskie warunki pogodowe.

Kawy brazylijskie


Smakosze kawy wiele zawdzięczają etiopskiemu pasterzowi kóz imieniem Kaldi oraz etiopskim mnichom, którzy zaczęli przetwarzać czerwone wiśnie w to, co dziś znamy jako ziarna kawy. Podobno kawę początkowo przygotowywano jak herbatę: napój taki pijali mnisi, aby nie zasnąć podczas nocnych zgromadzeń modlitewnych. Jednak dopiero w Turcji kawę po raz pierwszy zaczęto prażyć na ogniu. Następnie prażone ziarna zgniatano i gotowano, aby uzyskać pobudzający napój. Od tego czasu kawa zawędrowała daleko i zaczęto ją uprawiać na wielu żyznych glebach, nawet w krajach tak odległych, jak Brazylia. Brazylia jest największym producentem kawy w Ameryce Południowej. W Brazylii produkuje się 80% kawy gatunku Arabica, jej udział w światowym rynku sięga 35%.

Kawy brazylijskie są podstawą w przygotowaniach mieszanek do espresso. Są wyśmienite również jako jednorodne mieszanki. Ziarna kawy z tego rejonu pozyskiwane są w przytłaczającej części metodą suchą (dry metod) nazywaną również metodą „naturalną”.

Owoce kawy suszone są na słońcu, po osiągnięciu odpowiedniej wilgotności oddzielane są łuski od ziaren w specjalnych urządzeniach. Ta metoda pozyskiwania ziarna z owocu kawowego jest tańsza od metody mokrej. Kawy brazylijskie wypalają się w zasadzie trochę szybciej jak inne kawy odzyskiwane na mokro.

Południowoamerykańska kawa ma wyrazisty smak, w którym koneserzy wyróżniają intensywny aromat i ożywczy smak. Brazylijska kawa znana jest ze swojej lekkiej konsystencji, wyraźnej kwaskowości i prostoty, posmak orzechowo czekoladowy co przyciąga do niej miliony miłośników kawy na całym świecie.


Kawy kenijskie


Można powiedzieć, że największa ironią losu jest fakt, iż sąsiedni kraj – Kenia – odkryła to wspaniałe ziarno 6 wieków później. Historia z Kaldim, czerwonymi wiśniami i tańczącymi kozami wydarzyła się w Etiopii sąsiadującej z Kenią. Jak się zdaje, kawa została odkryta w górach Etiopii gdzieś na początku XIV wieku, natomiast w Kenii pierwszy krzak kawowy zasadzono dopiero w 1893 roku. Kolejną ciekawostką jest to, że został on przywieziony z Francji. Francuscy Duchacy (Zakon Kanoników Regularnych od Świętego Ducha) zasadzili krzewy kawowe na farmach niedaleko Nairobi i tak zaczęła się uprawa kenijskiej kawy. Produkcja kawy w Kenii stała się jednym ze źródeł utrzymania w tym regionie. Obecnie około sześciu milionów Kenijczyków korzysta z dobrodziejstw przemysłu kawowego. Kraj ten znajduje się na 17 miejscu największych producentów kawy na świecie.

Kenijska kawa rośnie na wysokich terenach wokół góry Mount Kenya, ponadto Góry Aberdare, Kisii, Nyanza, Bungoma, Nakuru i Kericho to największe regiony upraw kawy w Kenii. Większość producentów kawy to mali plantatorzy, który współpracują przy mieleniu, handlu i licytacji kawy.

Na górze Mount Kenya istnieją najlepsze warunki do uprawy krzewów kawowych dzięki odpowiedniej wysokości, właściwej kwasowości gleby oraz doskonałemu klimatowi tropikalnemu. Wybrzeże jest gorące i wilgotne, tymczasem w głębi kraju, w północnych jego częściach, klimat jest bardzo suchy. Pora deszczowa występuje od marca do maja.

Kenijska kawa klasyfikowana jest ze względu na wielkość, na przykład A i AA. Kenijska kawa AA jest najchętniej eksportowana i najbardziej ceniona. Jednak importerzy twierdzą, że nie sprowadzają tej kawy ze względu na jej wielkość, tylko na wspaniały smak oraz wysoką jakość.

Mnogość smaków i aromatów kawy skłania koneserów kawy do ciągłego odkrywania nowych jej rodzajów w różnych zakątkach świata. Położenie geograficzne nadaje każdemu rodzajowi kawy niepowtarzalnych smak.

Musiało upłynąć sześć wieków od legendarnego odkrycia kawy, zanim świat mógł skosztować i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem kenijskiej kawy AA.

Kawy meksykańskie


Kawa nie jest niczym niezwykłym w każdym domu. Gościom podaje się często kawę wraz z ciastem przy stoliku do kawy. Ten napój jest naprawdę sławny; dokądkolwiek nie dociera, wszędzie ludzie go uwielbiają. Dzięki tym wspaniałym ziarnom zyskuje gospodarka, a ogromne rzesze ludzi mają pracę. Wszyscy znamy bary kawowe, które wyrastają jak grzyby po deszczu na całym świecie, zupełnie tak samo, jak popularne sieci fast food. Zanim jednak powstały bary kawowe i kawiarnie, najpierw musiały powstać plantacje kawy. Plantacje kawy pojawiły się w Meksyku pod koniec XVIII wieku. Pięć popularnych nazw meksykańskich kaw, to: Tapachula, Oaxaca, Pluma, Chiapas oraz najpopularniejsza z nich wszystkich, czyli Coatepec.

Meksykańska kawa jest znana ze swojej łagodnej kwaskowości i doskonałej równowagi smaku, ma lekką konsystencję i delikatny posmak orzechowo-czekoladowy. Kawa z rejonu Monte Grande jest produkowana przez małych plantatorów meksykańskich, którzy prowadzą tradycyjne, ekologiczne uprawy. Większość kaw, które pochodzą z tego regionu, uprawiana jest ekologicznie. Ekologiczna uprawa kawy oznacza po prostu to, że do jej pielęgnacji używa się jedynie naturalnych nawozów i nie stosuje się żadnych sztucznych pestycydów ani środków owadobójczych.

Meksyk jest obecnie dumnym producentem niemal pięciu milionów worków kawy rocznie. Meksykańska kawa jest powszechnie znana ze względu na swój nieskomplikowany smak – to wspaniała kawa poranna. Doskonale się nadaje do mieszanek z mocnymi kawami o pełnej konsystencji, łagodząc ich intensywny smak. Kiedy będziecie w Meksyku – niezależnie od klimatu, w jakim się znajdziecie – zostaniecie ugoszczeni kawą serwowaną w najlepszy sposób. Smak tej kawy może zmienić wasze wyobrażenie o najlepszej kawie.

Meksykańską kawę klasyfikuje się ze względu na wysokość, na jakiej rośnie.



Kawy nikaraguańskie (ekologiczne)



Odpowiedzialne techniki uprawy chronią nie tylko glebę i ekosystem, ale przede wszystkim zachowują czyste środowisko dla przyszłych pokoleń. Jedną z praktycznych rzeczy przy uprawie ekologicznej jest fakt, iż robi się coś dobrego dla ludzkości. Nasz dzisiejszy świat jest wypełniony chemikaliami, chemikaliami we wszystkich formach zanieczyszczeń i najgorsze ze wszystkiego złymi w samym pożywieniu, które kładziemy na naszych stołach. Owoce, warzywa, mięso i ryby mogą zawierać wiele chemikaliów szkodliwych dla naszego zdrowia. Udowodniono, że kawa ma właściwości medyczne mogące zapobiegać niektórym chorobom. Zawiera ona wiele antyutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym i mogących nawet je leczyć. Krzewy kawowca są wolne od szkodliwych środków chwastobójczych i owadobójczych, pestycydów. Uprawiana ekologicznie kawa z Nikaragui oferuje lepsze korzyści w dziedzinie zdrowia, a także nieskazitelny i wyjątkowy smak i aromat, niż kawa rosnąca „w słońcu”.

Kawa z Nikaragui Matagalpa uprawiana jest ekologicznie, co oznacza, że nie używa się żadnych sztucznych nawozów. Czasami o kawie uprawianej ekologicznie mówi się również, że rośnie w cieniu lub jest przyjazna dla ptaków. Plantatorzy uprawiający nikaraguańską kawę Matagalpa z jednej uprawy nauczyli się, jak troszczyć się o środowisko i wciąż uzyskiwać wspaniałe ziarna. Nikaraguańska Salwadorska kawa jest przepełniona smakiem, ponieważ jej ziarna dojrzewały powoli w przeciwieństwie do tych, które rosną w słońcu.

Ekolodzy popierają ideę kawy rosnącej w cieniu takiej, jak ta kawa, ponieważ ekosystem stabilizuje mikroklimat, w którym różne pokłady wegetacji dostarczają pożywienia i ochrony dla zwierząt i owadów. Co zatem ma z tego kawa uprawiana ekologicznie? Ma pełniejszy smak, który jest wynikiem powoli dojrzewających ziaren. Długie dojrzewanie ma wpływ na złożoność smaku i dlatego lepiej smakuje. Gleba na tych obszarach jest użyźniana, przez co krzewy kawowca otrzymują więcej składników odżywczych i mają zdrowsze wiśnie i ziarna. Mówi się, że kawa jest najstabilniejszą na świecie uprawą przeznaczoną wyłącznie na sprzedaż.

Ekologiczna kawa z Nikaragui ma bogaty i wyrafinowany smak o pełnej konsystencji. Jest łagodna i ma intensywny, przenikliwy aromat, który pozostaje na długo nawet po jej wypiciu.


Kawy indyjskie


Można by spytać, dlaczego kawa na świecie nazywa się „monsunową”. Pierwotnie wyrazu monsun używano w takich miejscach, jak Indie, Bangladesz, Pakistan i inne okoliczne kraje. Służył on określeniu sezonowych wiatrów wiejących znad Oceanu Indyjskiego oraz Morza Arabskiego na południowym zachodzie, które przynosiły obfite opady deszczu. Według podań ta delikatna, łagodna i bogata, o niskiej kwaskowości, o wspaniałej konsystencji oraz przyjemnym ziemnym posmaku kawa indyjska otrzymała swoją nazwę „monsunowa” ze względu na ciekawe zmiany, jakie zachodziły w jej ziarnach wysyłanych do Europy. W tamtych czasach transport kawy z Indii do Europy trwał sześć miesięcy. Pod wpływem wilgoci pochodzącej z morza ziarna nabierały wyjątkowej, złocistej barwy oraz wyrazistego, dojrzałego smaku. Później zaczęto specjalnie stosować podobny proces obróbki ziaren, nazywając go monsunowaniem.

Monsunowanie jest to proces przechowywania zielonych ziaren kawowych w specjalnych magazynach, w których wystawione są one na działanie wilgotnych wiatrów monsunowych, co przypomina warunki, w jakich transportowano niegdyś kawę. Odbywa się to w czasie pory monsunowej trwającej od czerwca do września podczas obfitych opadów deszczu. Powoduje to pęcznienie ziaren indyjskiej kawy oraz zmianę ich barwy z zielonej na bladozłotą. To właśnie wtedy w indyjskiej kawie monsunowej zachodzą fizyczne i chemiczne przemiany nadające jej wyjątkowy aromat.

Indyjska kawa rośnie na wysoko położonych terenach oraz w górach na wysokości ponad 1 800 metrów nad poziomem morza. Na plantacjach kawy w stanach Karnataka, Madras i Kerala uprawia się zarówno odmiany Arabica, jak i Robusta. Większość z tych pól uprawnych należy do właścicieli małych farm, przy czym najczęściej są one przekazywane z ojca na syna. Niezmiennie żywa i wciąż stosowana jest tradycja ekologicznej uprawy przyjaznej dla środowiska, co jest bez wątpienia najlepsze dla plantacji kawy w Indiach.

Indyjska kawa monsunowa rośnie w cieniu drzew, korzystając z osłony, jaką dają ich korony. Pierwszy, niższy cień ułatwia wiązanie azotu, co jest korzystne dla gleby. To, co jest dobre dla gleby, jest również dobre dla roślin, a zatem dobre także dla indyjskiej kawy. Drugi, średni cień zapewnia osłonę w porze monsunowej i w lecie. Drzewa takie, jak grewilla mocna, biały i czerwony cedr kontrolują temperaturę gleby. Wreszcie gatunki drzew twardych zapewniają trzeci, wyższy cień. Przyciąga on chmury deszczowe. Korony drzew filtrują także szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe UV, co zapewnia również ochronę indyjskiej kawie monsunowej. Dzięki powolnemu procesowi dojrzewania w przefiltrowanych promieniach słonecznych cukier zawarty w wiśniach kawowych ma czas na jednolitą karmelizację, przez co indyjska kawa nabiera wyjątkowego smaku.

Uprawiana zręcznymi rękami plantatorów i pobłogosławiona przez naturę indyjska kawa monsunowa znana jest na świecie ze swojego delikatnego, łagodnego, bogatego i dojrzałego smaku o wspaniałej konsystencji i niskiej kwaskowości, z przyjemną nutą gałki muszkatołowej, goździków, pieprzu i kardamonu.


Kawy kolumbijskie

Kawa należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Oddziałowuje pozytywnie na ciało i pomaga w pozytywnym zaczęciu dnia. Istnieją różne preferencje w sposobie picia kawy. Niektórzy piją kawę zaparzoną np. w przelewówkach, niektórzy rozpuszczalną a inni tylko i wyłącznie z ekspresu ciśnieniowego. Ludzie odwiedzający np. kawiarnie stykają się z różnymi mieszankami, gatunkami kaw. Każda sieć kawowa niemiałaby takiej popularności gdyby nie posiadała na swojej liście ofertowej ofercie własnej mieszanki. Arabika Kolumbia „Supremo” to właśnie taka kawa której na takiej liście nie może zabraknąć

Kolumbijskiej kawy Supremo rosną na wysokościach od 1200 do 1700 m n.p.m. Rośną one w przepięknych, zapierających dech w piersi miejscach, które zapewniają doskonałe warunki do wzrostu kawy. Takie plantacje położone na zboczach gór Kordylierów spowodowały, iż Kolumbia stała się drugim producentem kawy arabiki na świecie.

Trudny górzysty teren Nariño na którym rośnie ta kawa, utrudniała rolnikom kolumbijskim transportowanie zebranej kawy do punktów sprzedaży. Wykorzystywano do tego celu muły i jeepy. Sposób ten przetrwał do dziś. Pozbawianie się miąższu czy otoczki pokrywającej ziarno kawy polega na sposobie mokrym (washed). Metoda ta polega na moczeniu zebranych ziaren kawy w wodzie. Następnie po kilku dniach kawa ta wyjmowana jest z wody i suszona. Taki proces uzyskiwania kawy jest bardzie pracochłonny (porównując z metodą na sucho) lecz może co jest o wiele ważniejsze jakość takiej kawy jest wyższa. Kawa pozyskiwana tym sposobem nie traci swoich wartości i cech.

Producenci kawy kolumbijskiej są dumni nie tylko z tego, iż są drugim na świecie producentem arabiki ze względu na ilość ale przede wszystkich ze względu na jaj jakość. Istnieją tysiące małych gospodarstw rodzinnych w całym kraju, które starają się utrzymać jak najwyższą jakość i standard kolumbijskiej kawy. Kolumbijskie kawy Supremo zawierają tylko najwyższej jakości ziarna starannie selekcjonowanie w celu utrzymania jej wyjątkowej jakości.

Krajowa Federacja Producentów Kawy w Kolumbii dokonuje częstych kontroli jakościowych gospodarstw zajmującą się uprawą kawy w celu utrzymania wysokiego poziomu jakościowego kawy. Inspektorzy skrupulatnie sprawdzają np. ziarna kawy zostały odpowiednio umyte i osuszone, wykalibrowane i dopasowane do rygorystycznych standardów jakościowych.

Eksperci kawowi będą mogli z łatwością określić z jakiego rejonu Ameryki pochodzi ta kawa odróżniając aromat i smak napoju. Kawa z Ameryki Łacińskiej słynie z wyważonej treści. Kolumbia "Supremo" jest szczególnie znany ze swojego owocowego i orzechowego posmaku, delikatnego i słodkiego aromatu, łagodnej kwasowości i dobrej treści (good body).

Nadaje się do kawy na co dzień, dobrze harmonizuje z innymi kawami i dlatego też nadaje się do robienia ciekawych mieszanek.


Kawy kostarykańskie

Jak myślisz, kiedy jest najlepszy czas do zbioru kawy ? Doskonały czas, to wówczas kiedy „czereśnia kawowa” jest jasno czerwona i bardzo błyszcza. Być może właśnie taką charakterystyką zwabione były kozy z Etiopii – jak mówi legenda – które pokusiły się na zjedzenie tych jasnoczerwonych owoców. Kto wie ! Pasterze zauważyli, że po zjedzeniu tych dziwnych owoców ich kozy dosłownie zaczęły tańczyć na tylnych kopytach. Zaciekawieni taką reakcją ich zwierząt skosztowali oni sami tych jasno czerwonych czereśni. Nie tańczyli jak ich zwierzęta lecz zauważyli że się czują o wiele „raźniej” po ich zjedzeniu.

Przynieśli te owoce do miasta, Mnichowie ówczesnych czasach docenili ich wartość stymulującą na organizm i od tego momentu rozpoczęła się cała historia ekspansji i przetwarzania ziaren kawowych.

Legenda ta rozprzestrzeniła się bardzo szybko po całym świecie a drzewa kawowe zapuściły swoje korzenie w różnorodnych miejscach na świecie. Kostaryka jest jednym z krajów, w którym uprawiana jest kawy z wielkim sukcesem. Dzisiaj kostarykańskie kawy znane są nie tylko w Ameryce Środkowej ale mają już swoją renome na całym świecie

Kostaryka jest producentem kawy o różnorodnych smakach i właściwościach. Skład gleby, różne wysokości upraw, różnorodność warunków pogodowych wpływają pozytywnie na różnorodność plantacji kawowych. Na przykład rejon Tres Rios, znajduje się w pobliżu wybrzeża i wiadomo, że uprawiane tam kawy są słodkie łagodne i wyraziste w smaku.

Podczas gdy te, które uprawiane są w regionie Tarrazu, który to rejon znajduje się wewnątrz lądu między terenami górzystymi, mają bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku ziarna kawy. Najbardziej popularne wśród regionów produkcyjnych kawę jest La Minita Estate, który znajduje się na wysokości 1500 m npm, gdzie klimat jest najlepszy i umiarkowany do uprawy drzewek kawowych.

Producenci kawy z Kostaryki stosują metodę na mokro odzyskiwania ziaren kawy i właśnie dzięki nim Ameryka Śodkowa i Południowa przyjęła masowo taki sposób pozyskiwania ziarna z czereśni kawowca. Inne znane rejony uprawy kawy w Kostaryce to Alajuela i Heredia. Kostarykańskie kawy klasyfikowane są wg wysokości ich upraw i tak "SHB Strictly Hard Bean” („ściśle twarde ziarno”) uprawiane są powyżej 1200 stóp, a „GHB Good Hard Bean” ("dobrze twarde ziarno") pomiędzy 1000 do 1200 metrów n.p.m.


Kawy salwadorskie


Kraj ten od zawsze maił bardzo dobre warunki do uprawy wysokiej jakości kawy – gleba, odpowiednie wysoko położone tereny plantacji, klimat . Niestety, do niedawna był to kraj niestabilny politycznie i tym przysporzył sobie złą reputację. Właścicielami plantacji kawy było kilka wielkich rodzin. Wiadomo, że pierwszą ofiarą rewolucji najczęściej pada rolnictwo. Pozbawione było jakiej kol wiek kontroli jeśli chodzi o systematyczność i jakość upraw co doprowadziło do dużych zaniedbań przede wszystkim jakościowych tego produktu.

Aby podnieść się z tego „klimatu” rolnictwo potrzebuje wielu lat aby stanąć na nogi. Już od jakiegoś czasu zauważa się pozytywne zmiany. Widać to min. w jakości oferowanego ziarna kawowego. Odżyły przede wszystkim regionale spółdzielnie rolne, które chcąc pokazać się na rynku kawy zielonej oferują coraz to więcej bardzo wysokiej jakości arabiki.

Kawy z Papua-Nowa Gwinea

Rejon wschodni Indonezji gdzie kawa uprawiana jest w głębi lasów deszczowych, na terenach górzystych pomiędzy 1200 a 1800 m n.p.m. Uprawy kawy w PNG należą do jednych z najtrudniejszych upraw, którymi zajmują się najczęściej z bardzo małych gospodarstw. Miejsca trudno dostępnych upraw stanowią niemałe wyzwanie logistyczne. Czysta ekonomia dyktuje prowadzenie tradycyjnego i naturalnego rolnictwa bez używania chemikaliów i pestycydów i właśnie z tych względów kawę z PNG możemy praktycznie zaliczyć do upraw ekologicznych. W Papui Nowej Gwinei uprawiana jest Arabika i Robusta.

Robusty uprawiane są na niżej położonych terenach i jest ona podstawowym surowcem do produkcji przede wszystkim kawy rozpuszczalnej (instant) , ze względu na jej niską cenę. Te kawy są ciemne, gorzkie, bez smaku, bez bukietu. Przeznaczone przede wszystkim do powszechnych kaw parzonych po amerykańsku.

Arabiki uprawiane są na wyżej położonych terenach dlatego, też mają one bardzo wysoką jakość. Posiadają piękny aromat i smak. Są one przeznaczone przede wszystkim na rynki europejskie Szwajcarii, Niemczech, Francji i Włoch.

Produkt pomyślnie dodany do porównania