Herbata Darjeeling FTGFOP1 100 g - czarna

Nowy produkt

17,00 zł brutto

Przesyłki dostarcza:

Pochodzi z górskiego rejonu Darjeeling znajdującego się na północy Indii. Plantacje herbaty położone są na stromych zboczach Himalajów, gdzie herbaciane krzewy mają doskonałe warunki klimatyczne.

W tym miejscu herbaciane krzewy posiadają odpowiednie warunki klimatyczne. Herbatę cechuje łagodny, subtelny i aromatyczny smak.

Czarna herbata
- Herbata czarna znana jest na całym świecie. W czasie produkcji poddawana jest procesie pełnej fermentacji. Dużo także zależy od regionu, w którym jest produkowana, może być poddawana różnym metodom obróbki. Najczęściej liście herbaty poddaje się więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu i suszeniu.

Napar cechuje czerwonawy kolor bądź ciemny. Pochodzenie herbaty czarnej zauważa się na plantacjach w Indiach, Afryce i Chinach. Wysoką popularność zdobyła aromatyczna herbata Darjeeling, która pochodzi z północnej części Indii. Na pozostałych miejscach można umieścić herbatę Cejlon i Assam, które pochodzą ze Sri Lanki.

Co znaczy FTGOP1?

T to herbata z nierozwiniętych pąków liści; F herbata kwiatowa; G herbata o złocistym kolorze naparu, O herbata z długich liści, P herbata z liści krótszych i grubszych.

To herbata w pełni wykonana z pierwszego zbioru liścia pędu i końcowego pączka. W nich występują miękkie i delikatne listki oraz tipsy.

Sposoby parzenia - W temperaturze 100*C, czas parzenia od 3 do 5 minut.

Dawkowanie: 15-18g na 1 litr wody. 

Po parzeniu listki oddziela się od naparu. Ich dłuższe przetrzymywanie sprawiłoby, że napar będzie miał gorzki zapach; hamują także wchłanianie żelaza i magnezu, czyli mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

30 inne produkty w tej samej kategorii

Bądźmy w kontakcie

Produkt pomyślnie dodany do porównania