Ziarna kakaowca prażone z Dominikany Criollo BIO 250 g

Nowy produkt

PRAŻONE ZIARNA KAKAOWCA z Dominikany Criollo BIO w opakowaniach po 250 g

Więcej szczegółów

28,00 zł brutto

Kakaowiec typu Criollo

Najszlachetniejszy, najdelikatniejszy I najrzadszy rodzaj kakaowca. Jest najdroższym ale i najlepszym jakościowo i smakowo kakaowcem na świecie. Dlatego też używany jest on do produkcji najwyższej jakości czekolady.

Kakaowiec szlachetny

W ten sposób opisywany jest kakaowiec Criollo. Nazwa jest mieszanką hiszpańskiego i portugalskiego i oznacza „rodzimy”.

Światowa produkcja tego kakaowca to nie więcej niż 2% całego handlu kakao. Uprawiana jest głównie w Republice Dominikany i Meksyku.

Charakterystyka:

Criollo powszechnie nazywany jest “królem kakao”

• najstarszy i najbardziej znany kakaowiec, był uprawiany przez Majów

• kakaowiec, który bardzo trudno uprawiać ponieważ jest bardzo delikatny i podatny na różnego rodzaju choroby

• posiada mniejszą liczbę nasion w porównaniu z innymi typami kakaowca

• nasiona są duże i dobrze uformowane

• jego smak charakteryzuje się słodkim aromatem i delikatnym smakiem.


Zastosowanie kulinarne:

Prażone ziarno kakao w łupinkach. Świetnie nadaje się na przekąskę. Smakuje trochę jak orzeszki, a trochę jak gorzka czekolada. Głęboki wytrawny smak niesie ze sobą bogatą gamę składników działających bardzo pozytywnie na ludzki organizm (najpierw czuć gorycz, a dopiero później niepowtarzalny, idealny smak czekolady, nie zniszczony innymi dodatkami). W Meksyku niezwykle popularne są ziarna kakaowca w miodzie, pokruszone ziarna kakaowca to również idealny dodatek do wypieków słodkich oraz dań wytrawnych, a także jako posypka do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, czy innych deserów.

Skład chemiczny

Cała tajemnica ziaren kakaowca zawiera się w ich składzie chemicznym. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.

- Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.

- Obfitość magnezu pozwala usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.

- Teobromina - ma właściwości pobudzające.

- Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.

- Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.

- Zawiera także minerały jak: potas, wapń, miedź, fosfor.

- Dodatkowo pobudzają one wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.

Ziarna kakaowca wygrywają ze wszystkim pod względem zawartości minerałów. To najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Są największym naturalnym źródłem żelaza, najprawdopodobniej jest to najlepsze źródło manganu, są jednym z najlepszych źródeł cynku, miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca. Są też oprócz jednym z najlepszy źródeł witaminy C. Jednak żadna czekolada jej nie zawiera, ponieważ niszczy ją wysoka temperatura przy produkcji produktu.

Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.

Polecamy

No specials at this time.

Ostatnio przeglądane

PayPal

2 other products in the same category

Produkt pomyślnie dodany do porównania