Regiony kawy – czyli skąd pochodzi nasza ulubiona kawa
Mówiąc o kawie nie można nie wspomnieć legendy o tańczących kozach w Etiopii. Uważa się, że Etiopia była pierwszym państwem, w którym na początku XIV w. odkryło kawę. Jak mówi legenda, pewnego razu pasterz imieniem Kaldi, pasąc swoje kozy na jednym z płaskowyżów w Etiopii, ze zdumieniem spostrzegł dziwne zachowanie kóz. Otóż tańczyły one z wielkim zapałem stojąc na tylnych nogach. Zauważył, że jego stado zajada się owocami z krzaka czerwonych wiśni. Z ciekawości Kaldi sam skosztował tych owoców. Jego umysł stał się czujny, a zaspane dotąd oczy otwarły się szeroko. Był tym tak podekscytowany, że natychmiast pobiegł do miasta i opowiedział jego mieszkańcom, co mu się przytrafiło. Mnisi również zaczęli stosować wiśnie, namaczając je jak herbatę. Uznali to za skuteczny napój pomagający im czuwać podczas nocnych zgromadzeń modlitewnych. Wkrótce jednak odkryli znacznie lepszy sposób przygotowywania napoju, prażąc najpierw ziarna, które następnie zgniatali i oto cała historia.
Wszystko zaczęło się w Etiopii, a teraz kawa stałą się drugim co do wielkości – po ropie naftowej – rynkiem zbytu na całym świecie. Można zatem spytać, jak wygląda obecnie przemysł kawowy w Etiopii? Etiopia stała się drugim co do wielkości producentem kawy w Afryce i siódmym na całym świecie. Etiopia ma takie gatunki kawy, jak Yirgacheffe, Sidamo czy Limmu, którymi dzieli się ze światem. Etiopczycy nazywają kawę „Ziarno” „Ziaren”. Owe ziarno, krzewy kawowe Arabica, zostały odkryte w regionie Harar, później jednak znaleziono gęste i dzikie krzewy tego gatunku w regionie Kaffa.
W okręgu Yirgacheffe produkuje się niektóre kawy o najbardziej egzotycznych smakach w całej Afryce. Kawa Etiopia Yirgacheffe ma wyjątkowy smak w porównaniu do innych etiopskich gatunków kawy. Zalicza się ją do najlepszej kawy pochodzącej z Afryki ze względu na jej delikatny smak, konsystencję średnią do gęstej, niezwykły aromat, bogaty, choć łagodny posmak czekolady z nutką słodkiego aromatu kwiatowego, który utrzymuje się długo w ustach.
Tradycyjnie kawa Yirgacheffe uprawiana jest w sposób ekologiczny. W Etiopii pracuje ponad 12 milionów robotników na 19 000 plantacji państwowych oraz 331 130 prywatnych. Kawę Etiopia Yirgacheffe poddaje się albo suchej metodzie obróbki ziaren, bądź też mokrej obróbce. Ziarna poddane mokrej metodzie obróbki charakteryzują się lżejszą konsystencją, mają słabszy posmak ziemny i ogólnie lepszy smak. Na ziarna poddane suchej metodzie obróbki wpływają zwykle kiepskie warunki pogodowe.