Herbata kawowa
Naparu z cascary nie możemy nazwać kawą, choć pochodzi z kawowca. Nie jest to bowiem napar z wypalanego ziarna kawy i nie ma charakterystycznego smaku kawy. Przypomina raczej herbatę – zarówno pod względem koloru, przejrzystości jak i sposobu zaparzania. Ma ciekawy, lekko słodki smak, w którym wyczuć można nuty owoców, wanilii czy kakao.
-
-
-
Cafete Ziarna Kakao Imbir Goździk
21,50 złCAFETE herbata kawowa z dodatkiem prażonych ziaren kakaowca, imbiru i goździka.
-
Cafete Pure
19,50 złCAFETE herbata kawowa z dodatkiem prażonych ziaren kakaowca, imbiru i goździka.
-
Cafete Mandarynka Ananas
21,50 złCAFETE herbata kawowa z dodatkiem mandarynki, ananasa, kurkumy i limonki
-
Czym jest herbata kawowa cafete i jakie ma korzyści?
Owoc ziarno kakaowca przypomi- na owoc czereśni. W środku takiej czereśni znajduje się ziarno kawy i otoczone ono jest miąższem tzw. pulpą. W celu odzyskania ziarna ka- wowca należy oddzielić w sposób mechaniczny ziarno od pulpy. Ta właśnie pulpa (skórka) nazwana jest z języka hiszpańskiego cascara
Naparu z cascary nie można na- zwać kawą, ponieważ nie jest za- parzany z wypalonego ziarna kawy i nie ma jej smaku. Napar przy- pomina herbatę owocową, lekko słodką z nutką suszonej śliwki, wi- śni, wanilii, jabłka, jeżyny, truskawki czy tez kakao. Posiada bursztyno- wy kolor.
Korzyści płynące z picia naparu z cascary są mnogie i wielorakie. Cascara to doskonały naturalny stymulator ze względu na zawartość kofeiny. Kofeina może wspierać funkcjonowanie układu sercowo- -naczyniowego, działając bezpośrednio na częstotliwość akcji serca i ciśnienie krwi. Ma pozytywny wpływ na natlenianie krwi, wzmac- nia koncentrację i sprawia, że odruchy są bardziej aktywne. Cascara posiada łagodne działanie przeciwbólowe. Jest bardzo skuteczna w gaszeniu pragnienia. Ma również właściwości przeciwutleniające – zawiera antyoksydianty (np. kwas chlorogenowy). Jest bogatym źró- dłem polifenoli.
Polifenole to grupa ponad pięciu tysięcy organicznych związków chemicznych, które występują w roślinach. Główna funkcja polifenoli to nadanie barwy roślinie oraz ochrona przed szkodliwymi związkami z zewnątrz, promieniowaniem ultrafioletowym i patogena- mi. Spożyte polifenole wykazują działanie przeciwzakrzepowe, prze- ciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz wzmacniają- ce naczynia krwionośne. Chronią organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego. Niektóre z nich przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności, poprawie wrażliwości insulinowej.
Warto wiedzieć że mają wpływ na aktywność wielu enzymów: np. katalazy, peroksy- dazy i reduktazy glutationowej, biorąc udział w procesach antyok- sydacyjnych, przyczyniają się do regulacji procesu utleniania chole- sterolu LDL. Niektóre z nich hamu- ją wytwarzanie histaminy, noradre- naliny, mają działanie diuretyczne, a także mogą wpływać na poziom hormonów (m.in. estrogen).