Ziarna kakaowca
Ziarna kakaowca, pomimo wszechobecności czekolady, to wciąż produkt niszowy na rynku konsumenckim w Polsce. Owoce kakaowca są przede wszystkim zdrowsze oraz posiadają mniej kalorii od pełnowartościowej czekolady.
Ziarna kakaowca przez swych zwolenników są chwalone przede wszystkim dzięki ogromnej ilości antyoksydantów. Te przeciwutleniacze skutecznie chronią przed chorobami nowotworowymi, powstrzymują proces starzenia się czy zapobiegają chorobom układu krążenia. Prażone ziarna kakaowca posiadają w swej strukturze także wysoką ilość substancji odżywczych oraz witamin. Są one największym, naturalnym źródłem przyswajalnego magnezu jaki istnieje w naturze.
Czekolada często przedstawiana jest jako remedium na chandrę. Wiele w tym prawdy. To dzięki serotoninie - substancji nazywanej potocznie „hormonem szczęścia”. Zawarte w ziarnie kakaowca substancje, poprawiają nasz nastrój oraz redukują poziom stresu w organizmie. Pamiętajmy jednak, że decydując się na czekoladę, powinniśmy wybierać taką, która w swym składzie zawiera ponad 70% kakao.
Chcąc jednak do maksimum wykorzystać wszystkie zasoby prozdrowotne ziaren kakaowca, powinniśmy po nie sięgać w naturalnej formie. Mają nieco goryczkowaty smak, do którego jednak łatwo przywyknąć. Po zmieleniu ziaren kakaowca warto mieszać je z jogurtem, koktajlami, płatkami owsianymi bądź używać do wypieków.
Planeta kawy to rodzinna palarnia kawy w Bochni koło Krakowa. Wyspecjalizowaliśmy się przede wszystkim w wypalaniu wysokiej jakości kaw ziarnistych. Szlachetne odmiany Arabiki czy Robusty zaskarbiły nam serca wielu lojalnych klientów, którzy cenią sobie wspaniały smak i aromat kaw całego świata. W swej ofercie posiadamy również herbaty liściaste oraz herbaty prezentowe w tubach, które doskonale sprawdzają się jako eleganckie podarunki dla naszych najbliższych.