KAWA Z INDII: ziarna, które rosną między monsunami
Kto by pomyślał, że Indie są szóstym krajem na świecie jeśli chodzi o produkcję kawy? W powszechnym przekonaniu jest to kraj, który kojarzy się przede wszystkim z produkcją herbaty. Okazuje się jednak, że również kawa jest tam produkowana z powodzeniem. Natomiast samo spożycie kawy w Indiach nie należy do dużego. Wyniki badań pokazują, że konsumpcja jest jednak w ciągłym trendzie wzrostowym.
Nie jest dokładnie wiadomo, w jaki sposób uprawa kawy trafiła do Indii. Według pewnej legendy w 1670 roku pielgrzym o imieniu Bada Budan, powracając z Mekki i podróżując przez Jemen, ukradł stamtąd siedem „magicznych” ziaren – jak mniemał – kakaowca, które następnie zasiał w rejonie Karnataka (rejon uchodzący dzisiaj jako największy pod względem uprawy kawy). I tak kawa trafiła w te strony.
Indie znajdują się w idealnym położeniu geograficznym, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy kawy i to w szczególny sposób (przekonamy się o tym w dalszej części lektury).
Główną charakterystyką kawy uprawianej w Indiach jest jej bardzo niska kwasowość i bardzo dobra treść (body). Te dwie cechy są kluczowe w końcowej ocenie organoleptycznej naparu