O historii i początkach kawy słów kilka…
W górach w Etiopii, gdzie powstała legenda o Kaldim, pasterzu kóz, krzaki kawowca rosną tak samo, jak wiele wieków temu. Nigdy jednak nie dowiemy się, ile jest prawdy w legendzie o Kaldim.
Mówi się, że odkrył on kawę, gdy zauważył, że jego kozy po zjedzeniu jagód z pewnego drzewa, były tak ożywione, że nie chciały w nocy spać.
Kaldi posłusznie opowiedział o swoim odkryciu opatowi miejscowego klasztoru, który przygotował napój z dziwnych jagód i przekonał się, że w ogóle nie czuł senności podczas długich godzin spędzonych na nocnych modlitwach. Niedługo potem opat podzielił się swoim odkryciem z innymi mnichami i tak powoli wieść o pobudzających właściwościach jagód zaczęła się rozprzestrzeniać. Gdy wiadomość to dotarła na Wschód, a kawa trafiła na
Półwysep Arabski, reputacja niezwykłego napoju rozniosła się po całym świecie.
Obecnie kawowce rosną większości krajów tropikalnych na całym świecie (jest tych krajów ponad 60). Czy jest to Azja, czy Afryka, Ameryka Środkowa bądź Południowa, Karaiby czy wyspy leżące na Pacyfiku – wszystkie rosnące tam krzewy kawowe wywodzą się ze starożytnego lasu kawowego na płaskowyżu w Etiopii.