7 listopada 2020

O historii i początkach kawy słów kilka…

W górach w Etiopii, gdzie powstała legenda o Kaldim, pasterzu kóz, krzaki kawowca rosną tak samo, jak wiele wieków temu. Nigdy jednak nie dowiemy się, ile jest prawdy w legendzie o Kaldim.

Mówi się, że odkrył on kawę, gdy zauważył, że jego kozy po zjedzeniu jagód z pewnego drzewa, były tak ożywione, że nie chciały w nocy spać.

Kaldi posłusznie opowiedział o swoim odkryciu opatowi miejscowego klasztoru, który przygotował napój z dziwnych jagód i przekonał się, że w ogóle nie czuł senności podczas długich godzin spędzonych na nocnych modlitwach. Niedługo potem opat podzielił się swoim odkryciem z innymi mnichami i tak powoli wieść o pobudzających właściwościach jagód zaczęła się rozprzestrzeniać. Gdy wiadomość to dotarła na Wschód, a kawa trafiła na

Półwysep Arabski, reputacja niezwykłego napoju rozniosła się po całym świecie.

Obecnie kawowce rosną większości krajów tropikalnych na całym świecie (jest tych krajów ponad 60). Czy jest to Azja, czy Afryka, Ameryka Środkowa bądź Południowa, Karaiby czy wyspy leżące na Pacyfiku – wszystkie rosnące tam krzewy kawowe wywodzą się ze starożytnego lasu kawowego na płaskowyżu w Etiopii.

29 września 2020

UPRAWA I ZBIORY KAWY

Wysoko na bujnych i stromych zboczach pagórków porośniętych krzewami kawowców zbieracz niesie ciężki kosz wypełniony owocami swojej całodziennej pracy. W koszu znajdują się dojrzałe, czerwone wiśnie kawowe. Za kilka miesięcy ziarna z tego dzisiejszego zbioru mogą trafić do waszego ulubionego sklepu, w którym je kupicie. Jednak pomiędzy zebraniem wiśni kawowych a chwilą, w której nabędziecie powstałą z nich kawę, ziarna muszą przebyć długą drogę składającą się z poniższych etapów:

SADZENIE

Ziarno kawy jest w rzeczywistości nasionkiem. Po wysuszeniu, wypaleniu i zmieleniu, parzy się z niego napój zwany kawą. Jeśli jednak ziarno nie zostanie poddane obróbce, może zostać zasiane i wyrośnie z niego krzew kawowy.

Nasiona kawy sadzi się na ogromnych grządkach w zacienionych szkółkach krzewów. Po wykiełkowaniu sadzonkę wykopuje się z grządki i przesadza w osobne miejsca w starannie opracowanej glebie. Są one regularnie podlewane i chronione przed ostrym nasłonecznieniem, dopóki nie staną sie wystarczająco mocne, by można je było zasadzić na stałe. Sadzenie często odbywa się podczas pory deszczowej tak, aby gleba wokół młodego krzewu była wilgotna, gdy roślina się zakorzenia.

ZBIÓR WIŚNI KAWOWYCH

W zależności od odmiany nowo posadzony krzew zaczyna rodzić owoce po około 3 lub 4 latach. Kiedy owoce, zwane wiśniami kawowymi, są dojrzałe i gotowe do zbiorów, przybierają barwę jasnej, głębokiej czerwieni (zdj. 1 – tak wygląda owoc kawy świeżo zerwany z drzewa kawowego, zdj. 1a – drzewo kawowca gotowe do zbioru).

W większości krajów zbiory odbywają się ręcznie: jest to trudny i wymagający wiele wysiłku i ogromnego nakładu pracy proces, chociaż w krajach takich, jak Brazylia, gdzie ukształtowanie terenu jest raczej płaskie, a pola kawowe są ogromne, proces zbioru został zmechanizowany. Niezależnie od tego, czy wiśnie kawowe zbierane są ręcznie, czy też mechanicznie, zbiór dokonywany jest w jeden z dwóch sposobów: