Ciekawostki o kawie
Interesujące informacje dotyczące kawy
• W początku istnienia USA, kawa była napojem, który spożywany był wyłącznie po obiedzie.
• 100 g kawy ziarnistej zawiera średnio 60 ziarenek kawy.
• Ludwig Van Beethoven był wielkim fanem kawy. Mówiono, że był bardzo wymagający w jej zaparzaniu. Przed każdym przyrządzaniem kawy odliczał dokładnie 60 ziaren kawy na każdą filiżankę.
• Pierwsze ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1906 roku.
• Mówimy – ziarno kawy – a naprawdę są to jagody.
• Amerykanie, Francuzi i Niemców zużywają 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie.
• Kahveci jest to osoba, która jest wyspecjalizowana w przygotowaniu kawy po turecku.
• młynek do kawy został wprowadzony na rynek pierwszy raz w Londynie w 1665 roku.
• Nikaragua Margogipe jest największym ziarnem kawowym.
• W czasie oblężenia Wiednia przez Turków w 1683 r. Turcy wprowadzili pierwszy raz kawę na terytorium Austrii.
• Japonia jest trzecim co do wielkości konsumentem kawy.
• Dorothy Jones z Bostonu jest uznawany jako pierwszy, amerykański przedsiębiorca kawy.
• W czasie wojny secesyjnej w Ameryce zdesperowani żołnierze w czasie braku kawy zastepowali ją zaparzoną kukurydzą i słodkimi ziemniakami jako substytut do kawy !
• Kawa została sprowadzona na Kostaryke z Kuby przez hiszpańskiego podróżnika Navarro w 1779 roku.
• Pierwsza reklama kawy to ulotka rozprowadzana w 1651 roku i mieści się obecnie w British Museum.
• W 1785 roku wybuchł bunt kawowy w Prusach, ponieważ konsumpcja kawy była ograniczona do szlachty, duchowieństwa i wysokich urzędników.
• Kawa ma już ponad 11 wieków i jest obecnie najczęściej spożywanym napojem na świecie.
Kawa to doskonały pomysł na prezent
Kawa na znaczkach pocztowych
Jerzy Franciszek Kulczycki (szpieg, dyplomata, bohater) założyciel pierwszej w Wiedniu i jednej z pierwszych w Europie kawiarni, którą nazwał „Hof zur Blauen Flasche” – „Domem pod Błękitną Butelką”
Historia jego życia i dojścia do wysokiej pozycji i fortuny jest rodem z powieści przygodowo-sensacyjnej. Jerzy Franciszek Kulczycki (ok. 1640-1694) urodził się w Kulczycach koło Sambora na Ukrainie. Wywodził się ze spolszczonej rzymskokatolickiej linii ruskiego rodu Kulczyckich. Gdzie przebywał w młodości i co robił, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że gdy pojawił się w Austrii, znał doskonale język turecki i węgierski, toteż zatrudnił się jako tłumacz austriackiej Wschodniej Kompanii Handlowej, będącej stowarzyszeniem kupców wiedeńskich do handlu ze Wschodem. Potem, osiadłszy w Leopoldstadt, usamodzielnił się, zakładając własną firmę handlową, zajmującą się sprowadzaniem i sprzedażą towarów orientalnych.
W czasie oblężenia miasta przez Turków w lipcu 1683 r., po pięciu tygodniach walk, kiedy miasto zamierzało już się poddać, zgłosił się na ochotnika, by pójść z prośbą o pomoc do księcia lotaryńskiego Karola V Leopolda. Przebrawszy się za żołnierza osmańskiego, śpiewając na głos tureckie piosenki, wraz ze swoim służącym przeszedł przez obóz wroga 13 sierpnia i 15 sierpnia dotarł do celu. Z pisemnym zapewnieniem pomocy od księcia, 17 sierpnia wrócił szczęśliwie do Wiednia. Powstrzymał tym samym radę miasta od poddania się wielkiemu wezyrowi tureckiemu Kara Mustafie. Po zwycięskiej bitwie z Turkami, którą dowodził król polski Jan III Sobieski, został okrzyknięty bohaterem. Oprócz nagrody pieniężnej, którą otrzymał za swój wyczyn, wybrał sobie jako nagrodę z obozu wroga – 300 worków z ziarnem kawy, o którym zwycięzcy myśleli, iż jest karmą dla wielbłądów, i otworzył słynną wkrótce pierwszą wiedeńską kawiarnię. „Dom pod Błękitną Butelką” zaczął przyciągać klientelę, zwłaszcza po tym, jak J. F. Kulczycki wpadł na pomysł, by kawę podawać dosładzaną miodem, a przede wszystkim doprawianą mlekiem. Do tego serwował ciastka w kształcie tureckich półksiężyców. W następnym roku został oficjalnie mianowany cesarskim tłumaczem języka tureckiego. Zmarł na gruźlicę, pielęgnowany do ostatnich dni przez troskliwą żonę, Leopoldynę Meyer.
W naszej ofercie również kawy limitowane
SŁOWO „KAWA” W RÓŻNYCH JĘZYKACH
Albania | Kafe |
Afryka (Afrikaans) | Koffi |
Arabia | Kahwa |
Armenia | Sourj |
Asturian | Café |
Aymara | Kaphiya |
Kraj Basków | Ehogailu |
Bavaria | kaffaa |
Bemba | Kofi |
Blackfoot | Nitta paisiksikimi |
Bulgaria | Kadpe |
Cebuano | Kape |
Chamorro | Kafe |
Chiny | Kafei |
Cornish | Coffy |
Chorwacja | Kafa |
Czechya | Kava |
Dania | Kaffe |
Niemcy | Koffie |
Ekwador (Quech.) | Cafi |
Egipt | Masbout |
Esperanto | Kafo |
Etiopia | Buna |
Faeroese | Kaffi |
Finlandia | Kahvi |
Flamandzki | Koffie |
Francja | Café |
Frisian | Kofje |
Niemcy | Kaffee |
Grecja | Kafes |
Hawaje | Kope or Kafe |
Holandia | Koffie |
Wegry | Kave |
Islandia | Kaffi |
Indonezja | Kopi |
Inuktitut | Kaapi |
Iran | Gehve |
Irak | Qahwa |
Irlandia | Caife |
Izrael | Kave |
Wlochy | Caffe |
Japonia | Koohii |
Kenia | Kalawa |
Kongo | Kafi |
Laos | Kafe |
Lebanon | Qahwa |
Macedonia | Kafe |
Malay | Kopi |
Manx | Caffee |
Maori | Kawhe |
Mohawk | Kahwe |
Norwegia | Kaffee |
Occitan | Molin |
Papago | Ka-hui |
Papiamen | Kofi |
Filipiny | Kape |
Polski | Kawa |
Portugalia | Café (Espresso = Bica) |
prowensalski | Café |
Rumunia | Cafea |
Romansch | Café |
Romany | Kafava |
Rwanda | Ikawa |
Samoa | Kofe |
Sepedi | Kofi |
Serbia | Kafa |
Shona | Muhubva |
Sycylijski | Café |
Hiszpania | Café (Coffee with milk =Caf con leche) |
Sranan | Kofi |
Suahili | Kahawa |
Szwecja | Kaffe |
Tagalog | Kape |
Tajlandia | Gafae |
Turcja | Kahve |
Turkmenistan | Kofe |
Wales | Coffi |
Yucatec | Kaape or Boxha |
Zulu | Ilikhofi or Ikhofi |
Sprawdź również naszą rodzimą kolekcję kaw
Jak zbudowany jest owoc kawowca?
Wartość kaloryczna kawy w różnej postaci
Kawa dostarcza niesamowitych doznań smakowych i węchowych. Łyżeczka cukru zawiera 40 kcal, tabletka słodzika 0,3 kcal. Poniżej przedstawiono kaloryczność niesłodzonej kawy różnie parzonej:
bezkofeinowa: występująca w wersji zmielonej i rozpuszczalnej, może być pita przez osoby z chorym żołądkiem i nadciśnieniem. Filiżanka nie zawiera ani jednej kalorii i związków drażniących, natomiast zawiera sporo polifenoli.
espresso: najmocniejsza i najbardziej aromatyczna odmiana kawy, przygotowana w ciśnieniowym ekspresie. Malutka filiżanka zawiera 5 kcal.
parzona w szklance: mocna kawa z dużą ilością polifenoli, ale i związków drażniących. Najlepiej pić ją z mlekiem skondensowanym, by chronić żołądek. Filiżanka czarnej zawiera 7 kcal, a z mlekiem około 20 kcal.
amerykańska lekka kawa: z niską zawartością kofeiny i związków drażniących. Można ją bez obaw popijać przez cały dzień. Duża filiżanka z odtłuszczonym mlekiem zawiera 10 kcal.
cappuccino: mocna kawa ze śmietanką lub mlekiem, posypana cynamonem oraz wiórkami czekolady. Filiżanka zawiera 140 kcal.
mrożona: czyli napar kawy rozpuszczalnej ze śmietanką lub mlekiem i kostkami lodu, najlepsza na upały. Szklanka zawiera 180 kcal.
macchiato: mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem mleka lub śmietanki i syropu smakowego o wybranym smaku. Mała filiżanka zawiera 190 kcal.
latte: mocna kawa parzona w ekspresie, z dużą ilością ciepłego mleka albo śmietanki. Duża filiżanka zawiera 210 kcal, a w wersji light, z kawy rozpuszczalnej i odtłuszczonego mleka tylko 100 kcal.
mocha: mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem śmietanki i syropu czekoladowego. Filiżanka zawiera 380 kcal.
Zawartość kofeiny w popularnych artykułach spożywczych:
– szklanka kawy zalanej wrzątkiem – 80-120 mg kofeiny
– filiżanka kawy rozpuszczalnej – 70-95 mg
– kawa filtrowana z ekspresu: średnia filiżanka 200 ml – 70 mg kofeiny espresso: mała filiżanka 35 ml – 50-57 mg kofeiny
– cappuccino z automatu: kubek 250 ml – 50 mg kofeiny
– kawa tzw. bezkofeinowa: 200 ml – 3 mg kofeiny
– niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty – 65 mg
– szklanka zielonej herbaty – 31 mg
– szklanka typowej herbaty w torebkach – 46 mg
– puszka Mountain Dew – 55 mg
– puszka napoju z koncernu Cola – 30-90 mg
– filiżanka kawy mrożonej – 50-70 mg
– puszka Coca Cola – 45 mg
Komentarze