17 grudnia 2020

Ciekawostki o kawie

Interesujące informacje dotyczące kawy

• W początku istnienia USA, kawa była napojem, który spożywany był wyłącznie po obiedzie.
• 100 g kawy ziarnistej zawiera średnio 60 ziarenek kawy.
• Ludwig Van Beethoven był wielkim fanem kawy. Mówiono, że był bardzo wymagający w jej zaparzaniu. Przed każdym przyrządzaniem kawy odliczał dokładnie 60 ziaren kawy na każdą filiżankę.
• Pierwsze ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1906 roku.
• Mówimy – ziarno kawy – a naprawdę są to jagody.
• Amerykanie, Francuzi i Niemców zużywają 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie.
• Kahveci jest to osoba, która jest wyspecjalizowana w przygotowaniu kawy po turecku.
• młynek do kawy został wprowadzony na rynek pierwszy raz w Londynie w 1665 roku.
• Nikaragua Margogipe jest największym ziarnem kawowym.
• W czasie oblężenia Wiednia przez Turków w 1683 r. Turcy wprowadzili pierwszy raz kawę na terytorium Austrii.
• Japonia jest trzecim co do wielkości konsumentem kawy.
• Dorothy Jones z Bostonu jest uznawany jako pierwszy, amerykański przedsiębiorca kawy.
• W czasie wojny secesyjnej w Ameryce zdesperowani żołnierze w czasie braku kawy zastepowali ją zaparzoną kukurydzą i słodkimi ziemniakami jako substytut do kawy !
• Kawa została sprowadzona na Kostaryke z Kuby przez hiszpańskiego podróżnika Navarro w 1779 roku.
• Pierwsza reklama kawy to ulotka rozprowadzana w 1651 roku i mieści się obecnie w British Museum.
• W 1785 roku wybuchł bunt kawowy w Prusach, ponieważ konsumpcja kawy była ograniczona do szlachty, duchowieństwa i wysokich urzędników.
• Kawa ma już ponad 11 wieków i jest obecnie najczęściej spożywanym napojem na świecie.

Kawa na znaczkach pocztowych

Jerzy Franciszek Kulczycki (szpieg, dyplomata, bohater) założyciel pierwszej w Wiedniu i jednej z pierwszych w Europie kawiarni, którą nazwał „Hof zur Blauen Flasche” – „Domem pod Błękitną Butelką”

Historia jego życia i dojścia do wysokiej pozycji i fortuny jest rodem z powieści przygodowo-sensacyjnej. Jerzy Franciszek Kulczycki (ok. 1640-1694) urodził się w Kulczycach koło Sambora na Ukrainie. Wywodził się ze spolszczonej rzymskokatolickiej linii ruskiego rodu Kulczyckich. Gdzie przebywał w młodości i co robił, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że gdy pojawił się w Austrii, znał doskonale język turecki i węgierski, toteż zatrudnił się jako tłumacz austriackiej Wschodniej Kompanii Handlowej, będącej stowarzyszeniem kupców wiedeńskich do handlu ze Wschodem. Potem, osiadłszy w Leopoldstadt, usamodzielnił się, zakładając własną firmę handlową, zajmującą się sprowadzaniem i sprzedażą towarów orientalnych.

W czasie oblężenia miasta przez Turków w lipcu 1683 r., po pięciu tygodniach walk, kiedy miasto zamierzało już się poddać, zgłosił się na ochotnika, by pójść z prośbą o pomoc do księcia lotaryńskiego Karola V Leopolda. Przebrawszy się za żołnierza osmańskiego, śpiewając na głos tureckie piosenki, wraz ze swoim służącym przeszedł przez obóz wroga 13 sierpnia i 15 sierpnia dotarł do celu. Z pisemnym zapewnieniem pomocy od księcia, 17 sierpnia wrócił szczęśliwie do Wiednia. Powstrzymał tym samym radę miasta od poddania się wielkiemu wezyrowi tureckiemu Kara Mustafie. Po zwycięskiej bitwie z Turkami, którą dowodził król polski Jan III Sobieski, został okrzyknięty bohaterem. Oprócz nagrody pieniężnej, którą otrzymał za swój wyczyn, wybrał sobie jako nagrodę z obozu wroga – 300 worków z ziarnem kawy, o którym zwycięzcy myśleli, iż jest karmą dla wielbłądów, i otworzył słynną wkrótce pierwszą wiedeńską kawiarnię. „Dom pod Błękitną Butelką” zaczął przyciągać klientelę, zwłaszcza po tym, jak J. F. Kulczycki wpadł na pomysł, by kawę podawać dosładzaną miodem, a przede wszystkim doprawianą mlekiem. Do tego serwował ciastka w kształcie tureckich półksiężyców. W następnym roku został oficjalnie mianowany cesarskim tłumaczem języka tureckiego. Zmarł na gruźlicę, pielęgnowany do ostatnich dni przez troskliwą żonę, Leopoldynę Meyer.

SŁOWO „KAWA” W RÓŻNYCH JĘZYKACH

Albania Kafe
Afryka (Afrikaans) Koffi
Arabia Kahwa
Armenia Sourj
Asturian Café
Aymara Kaphiya
Kraj Basków Ehogailu
Bavaria kaffaa
Bemba Kofi
Blackfoot Nitta paisiksikimi
Bulgaria Kadpe
Cebuano Kape
Chamorro Kafe
Chiny Kafei
Cornish Coffy
Chorwacja Kafa
Czechya Kava
Dania Kaffe
Niemcy Koffie
Ekwador (Quech.) Cafi
Egipt Masbout
Esperanto Kafo
Etiopia Buna
Faeroese Kaffi
Finlandia Kahvi
Flamandzki Koffie
Francja Café
Frisian Kofje
Niemcy Kaffee
Grecja Kafes
Hawaje Kope or Kafe
Holandia Koffie
Wegry Kave
Islandia Kaffi
Indonezja Kopi
Inuktitut Kaapi
Iran Gehve
Irak Qahwa
Irlandia Caife
Izrael Kave
Wlochy Caffe
Japonia Koohii
Kenia Kalawa
Kongo Kafi
Laos Kafe
Lebanon Qahwa
Macedonia Kafe
Malay Kopi
Manx Caffee
Maori Kawhe
Mohawk Kahwe
Norwegia Kaffee
Occitan Molin
Papago Ka-hui
Papiamen Kofi
Filipiny Kape
Polski Kawa
Portugalia Café
(Espresso = Bica)
prowensalski Café
Rumunia Cafea
Romansch Café
Romany Kafava
Rwanda Ikawa
Samoa Kofe
Sepedi Kofi
Serbia Kafa
Shona Muhubva
Sycylijski Café
Hiszpania Café
(Coffee with milk =Caf con leche)
Sranan Kofi
Suahili Kahawa
Szwecja Kaffe
Tagalog Kape
Tajlandia Gafae
Turcja Kahve
Turkmenistan Kofe
Wales Coffi
Yucatec Kaape or Boxha
Zulu Ilikhofi or Ikhofi

Jak zbudowany jest owoc kawowca?

 

Wartość kaloryczna kawy w różnej postaci

Kawa dostarcza niesamowitych doznań smakowych i węchowych. Łyżeczka cukru zawiera 40 kcal, tabletka słodzika 0,3 kcal. Poniżej przedstawiono kaloryczność niesłodzonej kawy różnie parzonej:
bezkofeinowa: występująca w wersji zmielonej i rozpuszczalnej, może być pita przez osoby z chorym żołądkiem i nadciśnieniem. Filiżanka nie zawiera ani jednej kalorii i związków drażniących, natomiast zawiera sporo polifenoli.
espresso: najmocniejsza i najbardziej aromatyczna odmiana kawy, przygotowana w ciśnieniowym ekspresie. Malutka filiżanka zawiera 5 kcal.
parzona w szklance: mocna kawa z dużą ilością polifenoli, ale i związków drażniących. Najlepiej pić ją z mlekiem skondensowanym, by chronić żołądek. Filiżanka czarnej zawiera 7 kcal, a z mlekiem około 20 kcal.
amerykańska lekka kawa: z niską zawartością kofeiny i związków drażniących. Można ją bez obaw popijać przez cały dzień. Duża filiżanka z odtłuszczonym mlekiem zawiera 10 kcal.
cappuccino: mocna kawa ze śmietanką lub mlekiem, posypana cynamonem oraz wiórkami czekolady. Filiżanka zawiera 140 kcal.
mrożona: czyli napar kawy rozpuszczalnej ze śmietanką lub mlekiem i kostkami lodu, najlepsza na upały. Szklanka zawiera 180 kcal.
macchiato: mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem mleka lub śmietanki i syropu smakowego o wybranym smaku. Mała filiżanka zawiera 190 kcal.
latte: mocna kawa parzona w ekspresie, z dużą ilością ciepłego mleka albo śmietanki. Duża filiżanka zawiera 210 kcal, a w wersji light, z kawy rozpuszczalnej i odtłuszczonego mleka tylko 100 kcal.
mocha: mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem śmietanki i syropu czekoladowego. Filiżanka zawiera 380 kcal.

Zawartość kofeiny w popularnych artykułach spożywczych:

– szklanka kawy zalanej wrzątkiem – 80-120 mg kofeiny
– filiżanka kawy rozpuszczalnej – 70-95 mg
– kawa filtrowana z ekspresu: średnia filiżanka 200 ml – 70 mg kofeiny espresso: mała filiżanka 35 ml – 50-57 mg kofeiny
– cappuccino z automatu: kubek 250 ml – 50 mg kofeiny
– kawa tzw. bezkofeinowa: 200 ml – 3 mg kofeiny
– niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty – 65 mg
– szklanka zielonej herbaty – 31 mg
– szklanka typowej herbaty w torebkach – 46 mg
– puszka Mountain Dew – 55 mg
– puszka napoju z koncernu Cola – 30-90 mg
– filiżanka kawy mrożonej – 50-70 mg
– puszka Coca Cola – 45 mg

Komentarze