INTERESUJĄCE INFO O KAWIE


• W początku istnienia USA, kawa była napojem, który spożywany był wyłącznie po obiedzie.
• 100 g kawy ziarnistej zawiera średnio 60 ziarenek kawy.
• Ludwig Van Beethoven był wielkim fanem kawy. Mówiono, że był bardzo wymagający w jej zaparzaniu. Przed każdym przyrządzaniem kawy odliczał dokładnie 60 ziaren kawy na każdą filiżankę.
• Pierwsze ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1906 roku.
• Mówimy - ziarno kawy – a naprawdę są to jagody.
• Amerykanie, Francuzi i Niemców zużywają 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie.
• Kahveci jest to osoba, która jest wyspecjalizowana w przygotowaniu kawy po turecku.
• młynek do kawy został wprowadzony na rynek pierwszy raz w Londynie w 1665 roku.
• Nikaragua Margogipe jest największym ziarnem kawowym.
• W czasie oblężenia Wiednia przez Turków w 1683 r. Turcy wprowadzili pierwszy raz kawę na terytorium Austrii.
• Japonia jest trzecim co do wielkości konsumentem kawy.
• Dorothy Jones z Bostonu jest uznawany jako pierwszy, amerykański przedsiębiorca kawy.
• W czasie wojny secesyjnej w Ameryce zdesperowani żołnierze w czasie braku kawy zastepowali ją zaparzoną kukurydzą i słodkimi ziemniakami jako substytut do kawy !
• Kawa została sprowadzona na Kostaryke z Kuby przez hiszpańskiego podróżnika Navarro w 1779 roku.
• Pierwsza reklama kawy to ulotka rozprowadzana w 1651 roku i mieści się obecnie w British Museum.
• W 1785 roku wybuchł bunt kawowy w Prusach, ponieważ konsumpcja kawy była ograniczona do szlachty, duchowieństwa i wysokich urzędników.
• Kawa ma już ponad 11 wieków i jest obecnie najczęściej spożywanym napojem na świecie.


KAWA NA ZNACZKACH POCZTOWYCH


Jerzy Franciszek Kulczycki (szpieg, dyplomata, bohater) założyciel pierwszej w Wiedniu i jednej z pierwszych w Europie kawiarni, którą nazwał "Hof zur Blauen Flasche" - "Domem pod Błękitną Butelką”

Historia jego życia i dojścia do wysokiej pozycji i fortuny jest rodem z powieści przygodowo-sensacyjnej. Jerzy Franciszek Kulczycki (ok. 1640-1694) urodził się w Kulczycach koło Sambora na Ukrainie. Wywodził się ze spolszczonej rzymskokatolickiej linii ruskiego rodu Kulczyckich. Gdzie przebywał w młodości i co robił, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że gdy pojawił się w Austrii, znał doskonale język turecki i węgierski, toteż zatrudnił się jako tłumacz austriackiej Wschodniej Kompanii Handlowej, będącej stowarzyszeniem kupców wiedeńskich do handlu ze Wschodem. Potem, osiadłszy w Leopoldstadt, usamodzielnił się, zakładając własną firmę handlową, zajmującą się sprowadzaniem i sprzedażą towarów orientalnych.

W czasie oblężenia miasta przez Turków w lipcu 1683 r., po pięciu tygodniach walk, kiedy miasto zamierzało już się poddać, zgłosił się na ochotnika, by pójść z prośbą o pomoc do księcia lotaryńskiego Karola V Leopolda. Przebrawszy się za żołnierza osmańskiego, śpiewając na głos tureckie piosenki, wraz ze swoim służącym przeszedł przez obóz wroga 13 sierpnia i 15 sierpnia dotarł do celu. Z pisemnym zapewnieniem pomocy od księcia, 17 sierpnia wrócił szczęśliwie do Wiednia. Powstrzymał tym samym radę miasta od poddania się wielkiemu wezyrowi tureckiemu Kara Mustafie. Po zwycięskiej bitwie z Turkami, którą dowodził król polski Jan III Sobieski, został okrzyknięty bohaterem. Oprócz nagrody pieniężnej, którą otrzymał za swój wyczyn, wybrał sobie jako nagrodę z obozu wroga - 300 worków z ziarnem kawy, o którym zwycięzcy myśleli, iż jest karmą dla wielbłądów, i otworzył słynną wkrótce pierwszą wiedeńską kawiarnię. "Dom pod Błękitną Butelką" zaczął przyciągać klientelę, zwłaszcza po tym, jak J. F. Kulczycki wpadł na pomysł, by kawę podawać dosładzaną miodem, a przede wszystkim doprawianą mlekiem. Do tego serwował ciastka w kształcie tureckich półksiężyców. W następnym roku został oficjalnie mianowany cesarskim tłumaczem języka tureckiego. Zmarł na gruźlicę, pielęgnowany do ostatnich dni przez troskliwą żonę, Leopoldynę Meyer.

SŁOWO "KAWA" W RÓŻNYCH JĘZYKACH


Albania

Kafe

Afryka (Afrikaans)

Koffi

Arabia 

Kahwa

Armenia

Sourj

Asturian

Café

Aymara

Kaphiya

Kraj Basków

Ehogailu

Bavaria

kaffaa

Bemba

Kofi

Blackfoot

Nitta paisiksikimi

Bulgaria

Kadpe

Cebuano

Kape

Chamorro

Kafe

Chiny

Kafei

Cornish

Coffy

Chorwacja

Kafa

Czechya

Kava

Dania

Kaffe

   

Niemcy

Koffie

Ekwador (Quech.)

Cafi

Egipt

Masbout

Esperanto

Kafo

Etiopia

Buna

Faeroese

Kaffi

Finlandia

Kahvi

Flamandzki

Koffie

Francja

Café

Frisian

Kofje

Niemcy

Kaffee

Grecja

Kafes

Hawaje

Kope or Kafe

Holandia

Koffie

Wegry

Kave

Islandia

Kaffi

Indonezja

Kopi

Inuktitut

Kaapi

Iran

Gehve

Irak

Qahwa

Irlandia

Caife

Izrael

Kave

Wlochy

Caffe

Japonia

Koohii

Kenia

Kalawa

Kongo

Kafi

Laos

Kafe

Lebanon

Qahwa

Macedonia

Kafe

Malay

Kopi

Manx

Caffee

Maori

Kawhe

Mohawk

Kahwe

Norwegia

Kaffee

Occitan

Molin

Papago

Ka-hui

Papiamen

Kofi

Filipiny

Kape

Polski

Kawa

Portugalia

Café 
(Espresso = Bica)

prowensalski

Café

Rumunia

Cafea

Romansch

Café

Romany

Kafava

Rwanda

Ikawa

Samoa

Kofe

Sepedi

Kofi

Serbia

Kafa

Shona

Muhubva

Sycylijski

Café

Hiszpania

Café 
(Coffee with milk =Caf con leche)

Sranan

Kofi

Suahili

Kahawa

Szwecja

Kaffe

Tagalog

Kape

Tajlandia

Gafae

Turcja

Kahve

Turkmenistan

Kofe

Wales

Coffi

Yucatec

Kaape or Boxha

Zulu

Ilikhofi or Ikhofi

 

JAK ZBUDOWANY JEST OWOC KAWOWCA



WARTOŚĆ KALORYCZNA KAWY W RÓŻNEJ POSTACI



Kawa dostarcza niesamowitych doznań smakowych i węchowych. Łyżeczka cukru zawiera 40 kcal, tabletka słodzika 0,3 kcal. Poniżej przedstawiono kaloryczność niesłodzonej kawy różnie parzonej:

bezkofeinowa: występująca w wersji zmielonej i rozpuszczalnej, może być pita przez osoby z chorym żołądkiem i nadciśnieniem. Filiżanka nie zawiera ani jednej kalorii i związków drażniących, natomiast zawiera sporo polifenoli.

espresso: najmocniejsza i najbardziej aromatyczna odmiana kawy, przygotowana w ciśnieniowym ekspresie. Malutka filiżanka zawiera 5 kcal.

parzona w szklance: mocna kawa z dużą ilością polifenoli, ale i związków drażniących. Najlepiej pić ją z mlekiem skondensowanym, by chronić żołądek. Filiżanka czarnej zawiera 7 kcal, a z mlekiem około 20 kcal.

amerykańska lekka kawa: z niską zawartością kofeiny i związków drażniących. Można ją bez obaw popijać przez cały dzień. Duża filiżanka z odtłuszczonym mlekiem zawiera 10 kcal.

cappuccino: mocna kawa ze śmietanką lub mlekiem, posypana cynamonem oraz wiórkami czekolady. Filiżanka zawiera 140 kcal.

mrożona: czyli napar kawy rozpuszczalnej ze śmietanką lub mlekiem i kostkami lodu, najlepsza na upały. Szklanka zawiera 180 kcal.

macchiato: mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem mleka lub śmietanki i syropu smakowego o wybranym smaku. Mała filiżanka zawiera 190 kcal.

latte: mocna kawa parzona w ekspresie, z dużą ilością ciepłego mleka albo śmietanki. Duża filiżanka zawiera 210 kcal, a w wersji light, z kawy rozpuszczalnej i odtłuszczonego mleka tylko 100 kcal.

mocha: mocna kawa z ekspresu, z dodatkiem śmietanki i syropu czekoladowego. Filiżanka zawiera 380 kcal.



ZAWARTOŚĆ KOFEINY W POPULARNYCH ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH;

  • szklanka kawy zalanej wrzątkiem - 80-120 mg kofeiny 
  • filiżanka kawy rozpuszczalnej - 70-95 mg 
  • kawa filtrowana z ekspresu: średnia filiżanka 200 ml - 70 mg kofeiny espresso: mała filiżanka 35 ml - 50-57 mg kofeiny 
  • cappuccino z automatu: kubek 250 ml - 50 mg kofeiny 
  • kawa tzw. bezkofeinowa: 200 ml - 3 mg kofeiny 
  • niepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty - 65 mg 
  • szklanka zielonej herbaty - 31 mg 
  • szklanka typowej herbaty w torebkach - 46 mg 
  • puszka Mountain Dew - 55 mg 
  • puszka napoju z koncernu Cola - 30-90 mg 
  • filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg 
  • puszka Coca Cola - 45 mg

Produkt pomyślnie dodany do porównania