Filtruj według
Robusta
Jeżeli jesteś osobą, której poranki nie są przyjaciółmi bądź potrzebujesz natychmiastowego zastrzyku energii to Robusta jest gatunkiem kawy idealnym dla Ciebie!
Robusta jest gatunkiem bardziej intensywnym i wyrazistym od kawy arabiki. Dwukrotnie większa zawartość kofeiny przekłada się na bardziej goryczkowaty i ostry smak. Jest kawą mniej aromatyczną lecz napar z robusty jest bardziej treściwy od naparu z arabiki. Z tych powodów robusta jest częstym składnikiem mieszanek kaw. Prawdziwe espresso powinno mieć w swoim składzie część robusty. Przykładem tego są Włosi – zwłaszcza południowa część Półwyspu Apenińskiego gdzie narodziło się espresso. Tradycyjna mieszanka powinna składać się z kilku arabik i zawsze z domieszką robusty. Nasza palarnia sprowadza wysoko gatunkowe ziarna robusty między innymi z Wietnamu . Rejonem świata, który szczególnie rozmiłował się w tym gatunku, jest włoska Sycylia. Popularne są tam mieszanki espresso, gdzie to właśnie robusta stanowi ich kluczową część. Ta sprowadzana z Wietnamu, kawa robusta odznacza się pikanterią przełamaną orzechowym posmakiem.
Jako niewielka, lokalna palarnia kawy w pobliżu miejscowości Kraków, mamy zaszczyt zaprezentować Państwu robustę. Sprowadzane przez nas ziarna są wynikiem wieloletniego doświadczenia w ich wypalaniu i znajomości cech i właściwości różnych gatunków kawy ziarnistej. Prócz robusty, zachęcamy do zapoznania się z ofertą mieszanek własnych, kawy arabiki oraz kawy zielonej.
Dobra i smaczna kawa - na jej temat wiemy bardzo wiele i chętnie doradzimy w wyborze kawy oraz odpowiedniego sposobu mielenia. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu z kawą ziarnistą w Bochni!