Istnieją 3 najbardziej popularne odmiany kawy: Coffea arabica (Arabika), Coffea canephora (Robusta) i w mniejszym stopniu Coffea liberica i Coffea excelsa
Coffea arabika – (popularnie Arabika) odmiana, która została odkryta najwcześniej, roślina pochodząca z Etiopii (gdzie kawa nazwana jest „buna”, z Sudanu i z Kenii a następnie rozpowszechniona w Jemenie gdzie odnotowano pierwsze ślady piśmienne na temat tego napoju w 1450 r. Kawa Arabika ma mniejsza zawartość kofeiny w porównaniu z pozostałymi odmianami kaw i w odróżnieniu od pozostałych odmian jest samozapylającą się rośliną i preferuje wysoko położone rejony uprawy (pomiędzy 1000 a 2000 m n.p.m.). Uprawę Arabiki poza miejscami jej pochodzenia zaczęto bardzo szybko bo już w 1699 w Indonezji.
Zdjęcie ziaren produktu - Kawa arabika - Meksyk Maragogype
Coffea canephora – (popularnie Robusta) odmiana bardzo intensywnie uprawiana w dzisiejszych czasach. Coffea Canephora, od strony naukowej jest to bardziej poprawna nazwa dla Robusty, lecz od strony handlowej częściej używana jest nazwa Coffea Robusta. Odmiana wywodząca się z Afryki tropikalnej – pomiędzy Ugandą a Gwineą. Jest bardziej odporna i wytrzymała niż Arabika, dostosowuje się bardzo łatwo do otaczajacych warunków i rośnie również na wysokościach poniżej 700 m n.p.m. – z tego też powodu jest tańsza, bardziej ekonomiczna. Uprawa Robusty zaczęła się w XVIII wieku. Jest to roślina, która w odróżnieniu od Arabiki musi być zapylona krzyżowo.
Zdjęcie ziaren produktu - Kawa robusta - Wietnam
Liberica – z odmian najrzadziej uprawianych jest ona najczęstszą odmianą. Pochodzi z Liberii (Zachodnia Afryka), uprawiana oprócz Afryki również w Indonezji i Filipinach.
Excelsa – odkryta w 1903 roku w Afryce jako nowy rodzaj drzewa kawowego. Botanicy jednak utrzymują, że jest to tylko inny rodzaj Coffea liberica. Jest to odmiana bardzo obiecująca na przyszłość.
Inne - mniej mało znane odmiany kawy (przytaczamy tylko kilka):
Coffea stenophylla - pochodzi z Afryki zachodniej gdzie uprawiana jest tylko lokalnie (Liberia, Sierra Leone, Wybrzeże Kości Słoniowej). Wyjątkowo wytrzymała na susze. Zapach porównywalny do herbaty, smak niezbyt ciekawy.
Coffea mauritiana – kawa brązowa pochodząca z wysp Mauritius i pobliskiej Wyspy Riunione.
Coffea racemosa – pochodzi z Mozambiku. Gubi liście podczas okresu suszy.
Poznaj nasze kawy: