• Nowy

Ziarno kakaowca

14,50 zł
Brutto

Prażone ziarna kakaowca typu Criollo z Dominikany.

Waga
Ilość

Kakaowiec typu Criollo

Najszlachetniejszy, najdelikatniejszy I najrzadszy rodzaj kakaowca. Jest najdroższym ale i najlepszym jakościowo i smakowo kakaowcem na świecie. Dlatego też używany jest on do produkcji najwyższej jakości czekolady.

Kakaowiec szlachetny -w ten sposób opisywany jest kakaowiec Criollo. Nazwa jest mieszanką hiszpańskiego i portugalskiego i oznacza „rodzimy”.

Światowa produkcja tego kakaowca to nie więcej niż 2% całego handlu kakao. Uprawiana jest głównie w Republice Dominikany i Meksyku.

Charakterystyka:

Criollo powszechnie nazywany jest “królem kakao”

• najstarszy i najbardziej znany kakaowiec, był uprawiany przez Majów

• kakaowiec, który bardzo trudno uprawiać ponieważ jest bardzo delikatny i podatny na różnego rodzaju choroby

• posiada mniejszą liczbę nasion w porównaniu z innymi typami kakaowca

• nasiona są duże i dobrze uformowane

• jego smak charakteryzuje się słodkim aromatem i delikatnym smakiem.

Zastosowanie kulinarne:

Prażone ziarno kakao w łupinkach. Świetnie nadaje się na przekąskę. Smakuje trochę jak orzeszki, a trochę jak gorzka czekolada. Głęboki wytrawny smak niesie ze sobą bogatą gamę składników działających bardzo pozytywnie na ludzki organizm (najpierw czuć gorycz, a dopiero później niepowtarzalny, idealny smak czekolady, nie zniszczony innymi dodatkami). W Meksyku niezwykle popularne są ziarna kakaowca w miodzie, pokruszone ziarna kakaowca to również idealny dodatek do wypieków słodkich oraz dań wytrawnych, a także jako posypka do różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, lodów, czy innych deserów.

Skład chemiczny

Cała tajemnica ziaren kakaowca zawiera się w ich składzie chemicznym. Zawarte w nich mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.

- Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.

- Obfitość magnezu pozwala usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.

- Teobromina - ma właściwości pobudzające.

- Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.

- Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.

- Zawiera także minerały jak: potas, wapń, miedź, fosfor.

- Dodatkowo pobudzają one wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.

Ziarna kakaowca wygrywają ze wszystkim pod względem zawartości minerałów. To najlepsze na świecie źródło magnezu, chromu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Są największym naturalnym źródłem żelaza, najprawdopodobniej jest to najlepsze źródło manganu, są jednym z najlepszych źródeł cynku, miedzi. Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego metabolizmu są w ziarnach kakaowca. Są też oprócz jednym z najlepszy źródeł witaminy C. Jednak żadna czekolada jej nie zawiera, ponieważ niszczy ją wysoka temperatura przy produkcji produktu.

Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.

Specyficzne kody

ean13
5900168400047

Sposoby dostawy

W sklepie planetakawy.pl dostępne są nastepujące sposoby dostawy:

Poczta polska

do 0,5 kg 0,5 - 2 kg 2 - 10 kg 10 - 20 kg 20 - 30 kg
Przedpłata 13 zł 16 zł 20 zł 24 zł 28 zł
Za pobraniem 16 zł 19 zł 23 zł 27 zł 31 zł

Paczkomaty InPost

do 1,5kg 1,5 - 5kg  5 - 15 kg
Przedpłata 12,50 zł 13,50 zł 15,50 zł


Kurier InPost

do 5 kg 5 - 10 kg  10 - 20 kg
Przedpłata 16,50 zł 17,50 zł 18,50 zł
Za pobraniem 18 zł 19 zł 20 zł

Kurier DPD

do 2 kg 2 - 5kg  5 - 10 kg 10 - 20 kg
Przedpłata 16 zł 17 zł 20 zł 26 zł
Za pobraniem 23 zł 24 zł 27 zł 33 zł


Wszystkie powyższe ceny są cenami brutto


Darmowa dostawa

Darmowa dostawa obowiązuje przy zamówieniu powyżej 90 zł brutto dla zamówień opłaconych z góry.


Sposoby płatności

W sklepie planetakawy.pl dostępne są nastepujące sposoby płatności:

  1. Przelew zwykły
  2. Przelewy24
  3. PayU
  4. PayPal


Numery kont bankowych

Niezbędne w przypadku realizacji zamówienia przelewem zwykłym

  1. Bank Pekao: 52 1240 5208 1111 0010 8864 3842
  2. Ing Bank Slaski: 81 1050 1445 1000 0090 7449 1565

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Ziarno kakaowca

Prażone ziarna kakaowca typu Criollo z Dominikany.

Napisz swoją opinię