Cafete Pure

19,50 zł
Brutto

CAFETE herbata kawowa z dodatkiem prażonych ziaren kakaowca, imbiru i goździka. 

Waga
Ilość

CAFETE herbata kawowa z suszonej pulpy owocu kawowca 100% BIO z dodatkiem pigwy i owoców jarzębiny.

Opakowanie: tuba 50g

Składniki: suszony miąższ z owoców kawowca (cascara Kolumbia), suszona pigwa, suszone owoce jarzębiny

Sposób zaparzania: CAFETE zaparzamy podobnie jak herbatę. Do dzbanka  o poj. 250 ml wsypujemy od 5-6 g produktu następnie zalewany gorącą wodą  o temp. 90°C - 94°C. Napar powinien zaparzać się w ciągu 5-8 minut. Od czasu do czasu możemy nim delikatnie zamieszać. Następnie oddzielamy resztki CAFETE (fusy) od napoju i rozlewamy  do filiżanek.   

Cafete herbata kawowa to nowa linia produktów stworzonych na bazie cascary – suszonego miąższu owoców kawowca.

Owoc ziarna kawowca przypomina owoc czereśni. W środku takiej czereśni znajduje się ziarno kawy i otoczone ono jest miąższem tzw. pulpą. W celu odzyskania ziarna kawowca należy oddzielić w sposób mechaniczny ziarno od pulpy. Ta właśnie pulpa (skórka) nazwana jest z języka hiszpańskiego cascara.

Naparu z cascary nie można nazwać kawą, ponieważ nie jest zaparzany z wypalonego ziarna kawy i nie ma jej smaku. Napar przypomina herbatę owocową, lekko słodką z nutką suszonej śliwki, wiśni, wanilii, jabłka, jeżyny, truskawki czy tez kakao. Posiada bursztynowy kolor.

Właściwości cascary:  to doskonały naturalny stymulator ze względu na zawartość kofeiny. Kofeina może wspierać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, działając bezpośrednio na częstotliwość akcji serca i ciśnienie krwi. Ma pozytywny wpływ na natlenianie krwi, wzmacnia koncentrację i sprawia, że odruchy są bardziej aktywne. Cascara posiada łagodne działanie przeciwbólowe. Jest bardzo skuteczna w gaszeniu pragnienia. Ma również właściwości przeciwutleniające – zawiera antyoksydianty (np. kwas chlorogenowy). Jest bogatym źródłem polifenoli. Polifenole to grupa ponad pięciu tysięcy organicznych związków chemicznych, które występują w roślinach. Główna funkcja polifenoli to nadanie barwy roślinie oraz ochrona przed szkodliwymi związkami z zewnątrz, promieniowaniem ultrafioletowym i patogenami. Spożyte polifenole wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Chronią organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego. Niektóre z nich przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności, poprawie wrażliwości insulinowej. Warto wiedzieć, że mają wpływ na aktywność wielu enzymów: np. katalazy, peroksydazy i reduktazy glutationowej, biorąc udział w procesach antyoksydacyjnych, przyczyniają się do regulacji procesu utleniania cholesterolu LDL. Niektóre z nich hamują wytwarzanie histaminy, noradrenaliny, mają działanie diuretyczne, a także mogą wpływać na poziom hormonów (m.in. estrogen).

Właściwości pigowca:  zawiera dużą ilość minerałów i witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Wśród minerałów znajduje się min. magnez, wapń potas, żelazo, miedź i fosfor a wśród witamin przede wszystkim witaminy z grupy B i witaminę C (więcej niż w cytrusach), witaminę A, PP oraz kwas foliowy. Oprócz wspomnianych witamin i minerałów zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, olejek eteryczny, które to wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego.

Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe. Ma działanie przeciwwirusowe dzięki zawartości związków polifenolowych.

Spożywanie pigwowca wpływa na zmniejszenie liczebności wirusów grypy zarówno typu A jak i B.

Pobudza trawienie o przyspiesza przemianę materii (może być przydatny w czasie odchudzania). Ma dobry wpływ na nasze samopoczucie. Jest super antydepresantem, działa uspakajająco i wyciszająco.

Właściwości jarzębiny: poza kwasami organicznymi i karotenoidami zawiera substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (najważniejszym z nich jest alkohol cukrowy – sorbitol), a także dużo witaminy C oraz prowitaminy A. Dzięki temu mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy kamienicy nerkowej i żółciowej oraz  w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.

Od samego początku stawiamy przede wszystkim na jakość. Proponujemy naszym Klientom mieszanki CAFETE produkowanej na bazie wyjątkowej cascary z Kolumbii, przebadanej pod każdym względem przez poważne laboratoria w ramach projektu zrealizowanego przy pomocy dofinansowania z Unii Europejskiej. Przebadaliśmy w ramach wspomnianego projektu kilka cascar z pięciu różnych krajów i na tej podstawie wyselekcjonowaliśmy tę, która spełnia wszystkie nasze oczekiwania jakościowe. Ponadto każdą partię towaru poddajemy wewnętrznej kontroli laboratoryjnej.

Specyficzne kody

ean13
5900168403161

Sposoby dostawy

W sklepie planetakawy.pl dostępne są nastepujące sposoby dostawy:

Sposób dostawy Przedpłata Za pobraniem
Kurier DPD 18 zł 21 zł
Kurier InPost 17 zł 20 zł
Poczta Polska 17 zł 20 zł
Paczkomaty InPost 24/7 17 zł 20 zł
Paczkomaty InPost 24/7 w Weekend 25 zł 28 zł
Odbiór osobisty 0 zł

Wszystkie powyższe ceny są cenami brutto


Darmowa dostawa

Darmowa dostawa obowiązuje przy zamówieniu powyżej 130 zł brutto dla zamówień opłaconych z góry.


Sposoby płatności

W sklepie planetakawy.pl dostępne są nastepujące sposoby płatności:

  1. Przelew zwykły
  2. Przelewy24
  3. PayU
  4. PayPal


Numery kont bankowych

Niezbędne w przypadku realizacji zamówienia przelewem zwykłym

  1. Bank Pekao: 52 1240 5208 1111 0010 8864 3842
  2. Ing Bank Slaski: 81 1050 1445 1000 0090 7449 1565
  3. Bank Spółdzielczy w Zatorze: 76 8136 0000 0010 5633 2000 0010

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.