
Cafete Truskawka
CAFETE herbata kawowa z dodatkiem truskawki.
CAFETE herbata kawowa z dodatkiem truskawki.
CAFETE herbata kawowa z suszonej pulpy owocu kawowca 100% BIO z dodatkiem liofilizowanej truskawki.
Opkowanie: tuba 50g
Składniki: suszony miąższ z owoców kawowca (cascara Kolumbia), truskawka liofilizowana
Sposób zaparzania: CAFETE zaparzamy podobnie jak herbatę. Do dzbanka o poj. 250 ml wsypujemy od 5-6 g produktu następnie zalewany gorącą wodą o temp. 90°C - 94°C. Napar powinien zaparzać się w ciągu 5-8 minut. Od czasu do czasu możemy nim delikatnie zamieszać. Następnie oddzielamy resztki CAFETE (fusy) od napoju i rozlewamy do filiżanek.
Cafete herbata kawowa to nowa linia produktów stworzonych na bazie cascary – suszonego miąższu owoców kawowca.
Owoc ziarna kawowca przypomina owoc czereśni. W środku takiej czereśni znajduje się ziarno kawy i otoczone ono jest miąższem tzw. pulpą. W celu odzyskania ziarna kawowca należy oddzielić w sposób mechaniczny ziarno od pulpy. Ta właśnie pulpa (skórka) nazwana jest z języka hiszpańskiego cascara.
Naparu z cascary nie można nazwać kawą, ponieważ nie jest zaparzany z wypalonego ziarna kawy i nie ma jej smaku. Napar przypomina herbatę owocową, lekko słodką z nutką suszonej śliwki, wiśni, wanilii, jabłka, jeżyny, truskawki czy tez kakao. Posiada bursztynowy kolor.
Właściwości cascary: to doskonały naturalny stymulator ze względu na zawartość kofeiny. Kofeina może wspierać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, działając bezpośrednio na częstotliwość akcji serca i ciśnienie krwi. Ma pozytywny wpływ na natlenianie krwi, wzmacnia koncentrację i sprawia, że odruchy są bardziej aktywne. Cascara posiada łagodne działanie przeciwbólowe. Jest bardzo skuteczna w gaszeniu pragnienia. Ma również właściwości przeciwutleniające – zawiera antyoksydianty (np. kwas chlorogenowy). Jest bogatym źródłem polifenoli. Polifenole to grupa ponad pięciu tysięcy organicznych związków chemicznych, które występują w roślinach. Główna funkcja polifenoli to nadanie barwy roślinie oraz ochrona przed szkodliwymi związkami z zewnątrz, promieniowaniem ultrafioletowym i patogenami. Spożyte polifenole wykazują działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Chronią organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego. Niektóre z nich przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności, poprawie wrażliwości insulinowej. Warto wiedzieć, że mają wpływ na aktywność wielu enzymów: np. katalazy, peroksydazy i reduktazy glutationowej, biorąc udział w procesach antyoksydacyjnych, przyczyniają się do regulacji procesu utleniania cholesterolu LDL. Niektóre z nich hamują wytwarzanie histaminy, noradrenaliny, mają działanie diuretyczne, a także mogą wpływać na poziom hormonów (m.in. estrogen).
Właściwości truskawki: zawiera między innymi witaminę C – naturalny przeciwutleniacz Stanowi źródło manganu – składnika mineralnego będącego silnym antyoksydantem. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są natomiast nieprzyjaciółmi wolnych rodników. Dlaczego to takie istotne? Między innymi ze względu na tempo starzenia się organizmu. Mangan odgrywa również rolę w utrzymaniu zdrowych kości czy w prawidłowym metabolizmie energetycznym.
Zawiera błonnik – a nikomu chyba nie trzeba przypominać, jak ważny jest on dla funkcjonowania naszych jelit. Zawartość błonnika powinna być istotna również dla osób, które aktualnie się odchudzają. Jakie jeszcze „dobroci” są w stanie zaoferować nam te owoce? Truskawki zawierają również związki bioaktywne, takie jak kwas elanowy, antocyjany, kwercetynę i katechiny [3]. Substancje te charakteryzują się przede wszystkim działaniem antyoksydacyjnym, a także m.in. przeciwzapalnym.
Proces liofilizacji owoców powoduje intensyfikację ich składników odżywczych i energetycznych. Pozwala to zachować – a nawet wręcz podnieść – zawartość składników mineralnych i witamin przy ubytku wody z truskawki. Tak więc w 100 gramach truskawki liofilizowanej jest znacznie więcej wartości niż w 100 gramach świeżego owocu – który już sam w sobie jest pełen dobra dla naszego organizmu.
Od samego początku stawiamy przede wszystkim na jakość. Proponujemy naszym Klientom mieszanki CAFETE produkowanej na bazie wyjątkowej cascary z Kolumbii, przebadanej pod każdym względem przez poważne laboratoria w ramach projektu zrealizowanego przy pomocy dofinansowania z Unii Europejskiej. Przebadaliśmy w ramach wspomnianego projektu kilka cascar z pięciu różnych krajów i na tej podstawie wyselekcjonowaliśmy tę, która spełnia wszystkie nasze oczekiwania jakościowe. Ponadto każdą partię towaru poddajemy wewnętrznej kontroli laboratoryjnej.
W sklepie planetakawy.pl dostępne są nastepujące sposoby dostawy:
Sposób dostawy | Przedpłata | Za pobraniem |
Kurier DPD | 18 zł | 21 zł |
Kurier InPost | 17 zł | 20 zł |
Poczta Polska | 17 zł | 20 zł |
Paczkomaty InPost 24/7 | 17 zł | 20 zł |
Paczkomaty InPost 24/7 w Weekend | 25 zł | 28 zł |
Odbiór osobisty | 0 zł |
Wszystkie powyższe ceny są cenami brutto
Darmowa dostawa obowiązuje przy zamówieniu powyżej 130 zł brutto dla zamówień opłaconych z góry.
W sklepie planetakawy.pl dostępne są nastepujące sposoby płatności:
Niezbędne w przypadku realizacji zamówienia przelewem zwykłym